Delavnice v klubu / Klub skozi čas

Delavnice v radioklubu S59EKL

 Samogradnja 2m radijske postaje

Med člani radiokluba je bila že dalj časa prisotna želja, da se v okviru kluba organizirajo delavnice, ki bi pokrivale različna interesna področja članov. Formirala se je skupina članov, ki jih je zanimalo konstruktersvo, DIY projekti (Do It Yourself) v povezavi z radioamaterstvom.

V okviru skupine smo se odločili za izdelavo enostavnejše VHF postaje, ki bo primerna za delo na FM bandu – na krajših razdaljah (predvsem zaradi majhne oddajne moči). Zaradi enostavnosti in širšega kroga zainteresiranih članov smo izbrali za izdelavo primerno postajo, ki jo je mogoče dobiti v KIT kompletu.

KIT komplet – Vikend radijska postaja

Samo vezje temelji na DRA18V modulu, ki je v bistvu celotna VHF postaja v enem. Modul je namenjen za frekvenčno področje od 134 do 174 MHz, seveda pa obstaja tudi izvedenka tega modula za UHF (DRA18U). Vikend postaja za VHF področje je mogoče kupiti v KIT izvedbi, elektronski elementi so v THT (True Hole Technology) izvedbi. Poleg DRA18V modula je na samem vezju še napajalni stabilizator za 5 V, mikrokontrolnik, NF ojačevalnik, mikrofonsko vezje, LCD prikazovalnik ter antenski filter, če naštejemo le najpomembnejše sklope.

Samo vikend postajo je mogoče kupiti tudi že zaspajkano,

Več podrobnosti o samih možnostih nakupa je na spletni strani Svet Elektronike  – http://www.svet-el.si

 

Organizacijo nakupa KIT kompletov v THT izvedbi smo organizirali preko kluba. Odločitev za THT izvedbo je bila po svoje logična, kot je prikazano na sliki.saj je samo spajkanje teh elementov lažje predvsem za začetnike in tiste, ki nimajo opravka s spajkalnikom vsak dan. Kupili smo KIT komplete brez ohišja, saj je bila izdelava ohišja prepuščena posameznikom glede na želeni namen – kot namizna postaja ali prenosna postaja.

Vse okrog organizacije in nabave KIT kompletov je v imenu kluba prevzel Igor S59WT.

Sestava KIT kompleta

Za izdelavo postaje smo organizirali tri dveurne delavnice v prostorih radiokluba. Ker so se delavnice udeležili člani z različnim znanjem elektronike in spajkanja, smo delavnico organizirali tako, da je lahko vsak sestavil svoj KIT komplet povsem sam. Prav tako smo vzajemno priskrbeli vso potrebno orodje, spajkalnike in ostalo, da je delo potekalo tekoče

Za lažje in hitrejše delo smo komponente iz KIT kompleta priročno sortirali. Potem je sledilo nameščanje in spajkanje komponent – korak po koraku.

       

Člani Kluba S59EKL med zbranim in ustvarjalnim delom pri sestavi KIT kompleta. Na sliki Blaž (S59BL), Igor (S59WT), Filip (S59DSO), Tomaž (S50OM), Tim (S58RM).

 

Kot dokaz, da se da narediti enostavnejšo 2m radijsko postajo govori dejstvo, da so skoraj vse postaje delale “iz prve” in da jo je sestavil tudi 12 letni fant – povsem samostojno.

Ohišje

Ker ohišje ni bilo del KIT kompleta, smo se lotili izdelave lastnega designa ohišja. Ohišje bilo skonstruirano s pomočjo 3D CAD programa. Dvodelno ohišje je bilo v celoti natisnjeno s 3D tiskalnikom.

Dodatno smo poleg KIT kompleta nabavili še vgradni zvočnik, mikrofon, PTT sikalo, ON/OFF stikalo, Li-Ion celico (2×18650), napajalno-polnilno vezje in konektor za polnjenje. Da prenosna postaja ne bi bila prevelika, smo predelali tudi antenski konektor in uporabili manjši potenciometer za glasnot. Prav tako je bilo optimirano vse interno ožičenje.

Slka modala končnega izdelka in eksplozijska risba le tega.

 

Glede na že predhodno definirano TIV smo prilagodili ohišje. Prav tako je bilo potrebno predvideti dodaten prostor za dve Li-Ion bateriji, ter predelan 5V stabilizator napetosti, saj smo morali zaradi prostorske stiske hladilno telo stabilizatorja namestiti na spodnjo stran TIV. Samo ohišje je sicer malo debelejše kot pri tovarniških postajah, predvsem na račun dejstava, da smo kot vir napajanja uporabili klasične Li-Ion celice 18650, ki so cenovno zelo dostopne in imajo primerno kapaciteto hrambe energije.

Kljub temu je postaja primerna za prenašanja, in kljub slabšim tehničnim karakteristikam, kot jih nudijo cenene kupljene postaje daje neko dodatno zadovoljstvo, ker sem “to postajo izdelal sam“.

 

Zapisal Roman (S50PR)

 

Leave a Reply