Opomnik

Q
CEPT licenca v tujini
V tujini smo lahko brez posebnih dovoljenj radioamatersko operativni, seveda v skladu s tamkajšnjimi predpisi (predvsem kar se band plana tiče in omejitve oddajnih moči). To velja le za države, ki so podpisnice CEPT sporazuma. Za info: pred leti sem služboval na kanarskih otokih (EA8) in sem uporabljal znak EA8/S57SI/P, kot določa CEPT. Špansko ministrstvo za promet in zveze sem
predvsem zaradi letalskega potovanja in nošnje radijske opreme prek več letališč in carin, obvestil o datumu in kraju lokacije od koder želim oddajati. Seveda je naša CEPT licenca vedno poleg radijske postaje! Enostavno in brez zapletanja, kajti v osnovi pomeni “portable” majhno in prenosno. Torej lahko sklepamo, da postajo prenesemo / prepeljemo v drugo državo, kar pomeni da smo portable /P.
Za ostale države pa moramo pridobiti ustrezna dovoljenja.
Podrobnejši opis v angleškem jeziku na spletni povezavi: CEPT
Q

Q
Ham spirit
Pravila (radioamaterski bonton) lepega vedenja radioamaterjev. Zbirka v glavnem “nenapisanih” pravil / priporočil in vodil, ki je nastala v začetku in nadaljnjem razvoju radioamaterstva. Zelo priporočljivo branje: Ham spirit
Q

Q
Ura v radioamaterstvu
UTC = GMT (Greenwich Mean Time)
CET /Central European Time)
– srednje evropski čas (naš zimski čas): GMT plus 1 ura
– srednje evropski čas (naš poletni čas): GMT plus 2 uri
– referenčni čas na spletu: točna ura
Q

Q
ARON (Amatersko Radijsko Omrežje za Nevarnosti)
V izrednih razmerah mora potekati radijski promet po ustaljenih metodah v duhu Ham spirita. V takih primerih smo dolžni prekiniti ustaljeni promet zvez. Se najaviti postaji, ki vodi akcijo in upoštevati njena navodila. Sodelujemo, dokler je to potrebno in dokler  profesionalne službe  zadeve ne obvladajo. Ko je ocenjeno, da ni več potrebe za radioamatersko pomoč, se lahko posvetimo spet svojemu hobiju.
Osnovne ARON frekvence so:
– 3.605 kHz LSB voice / data
V40 / 145.500 MHz FM simpleks
U280 / 433.500 MHz FM simpleks
– S5 repetitorsko omrežje
Q

Q
FM repetitorji v naši bližini
Golte – JN76KI – 432.525 MHz – 123.0 Hz (CTCSS, subton) – FM
Uršlja gora – JN76LL – 145.675 MHz – (brez subtona) – FM
Mrzlica – JN76NE – 432.225 MHz – 123.0 Hz (CTCSS) – FM
Mrzlica – JN76NE – 145.700 MHz – 123.0 Hz (CTCSS) – FM
Mala Kopa – JN76OM – 439.150 MHz – 123.0 Hz (CTCSS) – FM

 

Uporaba UKV frekvenc
Kanalska razdelitev
– 144 MHz; 32 simpleks FM kanalov
– 433 MHz; 16 simpleks FM kanalov
– 1.2 GHz; 20 simpleks FM kanalov
Podrobna tabela v pdf: TUKAJ

 

Youngsters On The Air – YOTA
YOTA je hitro rastoča skupina mladih radioamaterjev regije IARU 1. cilj je, pri čim več mladih vzbuditi zanimanje za radioamaterstvo in s tem povečanje radioamaterske skupnosti. Vsako poletje se približno 80 mladih sreča v drugi državi IARU Regije 1, kjer v enem tednu izmenjajo ideje in izkušnje. Na poletnem taboru se mladi naučijo organizirati dejavnosti v svojih državah, na primer predstavitve v šolah, manjše tabore za mlade in drugo. Vse z namenom, da bi se več mladih navdušilo nad radioamaterstvom. Mladi med letom organizirajo številne regionalne tabore za manjše število mladih, tudi tistih, ki še nimajo licence. Sodelujejo tudi mlade tekmovalne ekipe, posebni klicni znaki in številne druge aktivnosti. Skratka nekaj povsem novega za mlajšo generacijo, ki se prvikrat sreča z uporabo radijskih frekvenc in tudi zvezami z drugimi državimi.
Torej lahko v določnih terminih in ob pomoči ter spremstvu izkušenih radioamaterjev z licenco, radijske zveze opravljajo tudi otroci in mladina do 25 let.

YOTA koledar 2022
30. december 1200 – 2359 UTC YOTA Contest

 

ureja Vojko S57EN

Q