Nerazvrščeno

QTC skedi S59EKL

NAVODILA

Za sodelovanje v telegramskem (v nadaljevanju QTC) skedu potrebuješ UKV radijsko postajo, ki deluje na dveh frekvencah: 144 MHz in 433 MHz, anteno za ti dve frekvenci, svinčnik in list papirja, dobra ušesa, malce volje in nekaj časa. Kajti QTC skedi trajajo 2 x 15 minut in le enkrat v sezoni 3 x 20 minut. Delujemo v FM modulaciji in uporabljamo 25 kHz razmik med kanali, da ne povzročamo motenj drug drugemu. Predlagamo na 2 m bandu kanale 145,200 MHz do 145,475 MHz, ter na 70 cm bandu kanale 433,400 MHz do 433,575 MHz, razen 433,500 MHz. Časovnica za sodelovanje v QTC skedu je objavljena TUKAJ in po njej se ravna tudi upravna postaja S59EKL, ki začne s klicanjem v QTC sked:

CQ CQ ZA TELEGRAMSKI SKED KLIČE S59EKL S59EKL IN PREHAJA NA SPREJEM

Kadar bo QTC sked potekal na 2 m bandu, bo upravna postaja začela s klicanjem na 145,250 MHz. Ko bo QTC sked na 70 cm bandu, pa upravna postaja zečne prvi klic na 433,400 MHz. In ne pozabi, po petih klicih / zvezah, se bo upravna postaja prestavila na drug, prost kanal. Ko postajo slišiš, se oglasiš s svojim klicnim znakom in upravna postaja ti preda telegram, primer: RFG22001. To je tvoj osebni telegram, kateremu dodaš dve poljubno izbrani črki (brez šumnikov), primer: RFG22001DG.

Tak svoj telegram oddajaš drugim postajam 15 minut, ko poteče prvi del QTC skeda. Seveda oblike telegrama ne spreminjaš. Istočasno pa poskušaš sprejeti čim več telegramov drugih postaj. Pri sprejmu / oddaji QTC bodi pozoren na čas UTC, ki mora biti pri obeh postajah enak. To enostavno storimo tako, da ena od postaj pove uro, kdaj je bila zveza vzpostavljena – zanesljiva praksa. Ko preteče 15 minut, je prvi del QTC skeda končan (to imenujemo prvi interval). Sedaj spet poiščeš upravno postajo, od katere boš sprejel nov – drugačen telegram, kateremu spet dodaš svoji dve poljubno izbrani črki, vendar drugačni, kot v prvem delu. Vse ostalo poteka enako, kot v prvem delu.

POMEMBNO: če si začetnik v sodelovanju QTC skeda in se še ne znajdeš popolnoma, lahko telegrame tudi le sprejemaš (RX QTC) od drugih postaj in ti zveze z upravno postajo ni treba opraviti, kajti ne potrebuješ svojega telegrama. Ves čas poteka skeda boš telegrame le sprejemal in na koncu vseeno izpolnil dnevnik zvez (log), kot piše v nadaljevanju – hvala.

QTC predlagan band plan TUKAJ

Ko je QTC sked končan dolpotegni dnevnik zvez, ki ga potrebuješ:

Za pomoč pri pisanju dnevnika klikni TUKAJ

– log 2 x 15 minut: DOC PDF

– log 3 x 20 minut: DOC PDF

Več o diplomi Telegramski sked TUKAJ

73 de S59EKL – S5AS

Leave a Reply