Članki / Nerazvrščeno

MOXON antena – 2m

MOXON antena – 2m

Vojko Travner S57SI – JN76NI

 

izbira

Živim v mestu, v blokovski četrti in je odprtih UKV »frekvenčnih oken« zelo malo, praktično nič. Najprej sem uporabljal HB9CV anteno za 2m, ki mi je služila vrsto let, dokler je ni vreme »zdelalo«. Ampak sem bil na 70cm ves ta čas gluh. In odločil sem se za samogradnjo dvoband vertikalne antene za 2m in 70cm. To je bil le kratkotrajen kompromis, saj signal ni segel skoraj nikamor izven šaleške doline! Kot večina radioamaterjev , ki živimo v blokih, je postavitev aantene misija nemogoče. Nešteto ugovorov, dokazov, prepričevanj in »tehničnega znanja« sem bil deležen, ko sem se pogovarjal s sosedi o postavitvi antene na streho zgradbe. Ni bilo smiselno vztrajati in sem šel po drugi poti: na medmrežju sem poiskal ustrezne forume, ki obravnavajo težave z enakim imenovalcem: »limited space antenna« . . .

Odločil sem se namreč za svojo varianto. Imam dovolj velik balkon z močno kovinsko ograjo in nanjo bom pritrdil svoje antene! Pritegnila me je, na videz precej enostavna in ne predimenzionirana antena za samogradnjo – Moxon za 2m.

To je v fizičnem smislu dve elementna usmerjena antena, ki se enostavno napaja direktno s koaxialnim kablom vrednosti 50Ω. Super! Karakteristike naj bi bile sledeče:

– ojačanje antene v smeri sevanja okrog 5.5 dB

– povratno dušenje približno 32 dB

– horizontalni kot sevanja 70 – 90°, odvisno od položaja antene, oz. bližine motečih dejavnikov

 

Za izračun vseh dimenzij antene sem uporabil enačbo: http://on5au.be/content/a10/moxon/moxpage.html

Ta enačba je v primerjavi z ostalimi najmanj odstopala od ekvivalentnih izračunov na ostalih KV in UKV frekvencah. Določil sem svojo srednjo delovno frekvenco na 2m FM področju in sicer 145.250 MHz (glej tabelo):

f

(MHz)

Premer vodnika (mm) A

(mm)

B

(mm)

C

(mm)

D

(mm)

E

(mm)

A+2B

(mm)

A+2D

(mm)

145,250 2,0 744,9 103,6 29,7 141,9 275,2 952,0 1.028,8

 

Shema antene (slika 1).

Slika 1

 

Sama izvedba antene dopušča nešteto možnosti. Jaz pa sem želel napraviti čim manj za okolico moteče nosilno ogrodje antene in čim tanjše elemente. Torej bo nosilec antene izdelan iz PVC instalacijske cevi premera 25 mm in ustreznih pritrdilnih skob PNS25, ki skrbijo za medsebojno povezavo.  Za elemente sem prek spleta naročil aluminijasto žico za oblikovanje okraskov (!) v rumeno zlati barvi in s premerom 2 mm. Za spoj antene in koaxialnega kabla sem pripravil vrstne sponke (nekateri jih imenujejo luster kleme) in ustrezno ploščico iz 4 mm vezane plošče, ki sem jo ustrezno zaščitil z betonskim premazom.

Slika 2

 

Osnovna konstrukcija vsebuje dva elementa: BOOM in NOSILEC ANTENE, oba enaka PVC cev, 25 mm.

SKOBE (PNS25) služijo nošnji dveh lesenih 4 mm vezanih ploščic (V.P.) na katere so pritrjene SPONKE in medsebojnemu spajanju obeh cevi. Na sliki 2 je še črna termo SKRČKA, ki služi spajanju sevalca in reflektorja (razmik C na shemi antene).

 

Konstrukcija antene

Na sliki 3 je levo konstrukcija in sestavni deli booma antene, skozi katerega speljemo koaxialni kabel in vroči del priključimo v zgornjo sponko, oplet kabla pa v spodnjo (seveda velja tudi obratna vezava). Torej je sevalec sestavljen iz dveh enako dolgih in med sabo ločenih žic. Na desni strani booma, torej zadaj, sta dve sponki, skozi kateri neprekinjeno vlečemo žico reflektorja.

Leseni ploščici sta podprti z dvema paralelnima skobama, ki ju med sabo lahko še dodatno utrdimo z lepilom ali s pištolo za leplenje. Leseni ploščici privijačimo v obe vzporedni skobi s štirimi vijaki.

Boom in nosilna cev sta med sabo spojeni z dvema skobama PNS25, ki sta med sabo zamaknjeni za 90°. Tudi obe cevi tvorita kot 90°, slika 3.

Slika 3

 

Termo skrčna cevka služi utrditvi prostih koncev sevalca in reflektorja, hkrati pa zanesljivo vzdržuje minimalno razdaljo med obema antenskima elementoma. Ker je cevka gibljiva, sem zagotovil enakomerno razdaljo z dvema enako dolgima zobotrebcema, ki sem ju prilepil med obe žici – enostavno, zanesljivo in predvsem poceni.

Če uporabimo drugačno debelino žice, je potrebno opraviti nov izračun! Večji bo presek žice, krajša bosta elementa antene in hkrati večja bo razdalja C med njima. In z debelejšo žico se nam poveča še frekvenčna širina antene, kar je po svoje dobro, hkrati pa se malce poveča teža antene. Plastična cev je lahko poljubnega premera, naj pa zaradi stabilnosti, ne bo manjši od 16 mm. Seveda je lahko nosilna konstrukcija tudi lesena, vendar bo v tem primeru antena precej težja.

 

Boom

PN25 cev z dolžino 32 cm, služi kot boom. Približno na sredino cevi pa je nameščena dvojna križno sestavljena skoba PNS25. Le ta služi za pritrditev antene na nosilno cev in tako jo lahko poljubno vrtimo okrog nosilca. S tem izbiramo polarizacijo antene, slika 4.

Slika 4

 

Sestavni deli elementov antene in pomožnih delov: sevalec – 2 mm aluminjasta žica, distančnik med sevalcem in reflektorjem (zobotrebec dolžine 29,7 mm), termo skrčna cev dolžine 60 mm in zunanjim premerom 2,8 mm (slika 5).

Slika 5

 

Element reflektor z nataknjenima sponkama, ki bosta držali reflektor v točno določenem položaju na boomu, slika 6.

Slika 6

 

Sevalec antene je sestavljen iz dveh enakih delov, ki ju na sredini pritrdimo vsakega v svojo vrstno sponko.

Na oba konca booma sta s PVC vezicami (te naj bodo odporne na UV sevanje) pritrjeni po dve skobi, tesno skupaj in nanju je privijačena 4 mm vezana plošča, ki nosi vrstne sponke za pritrditev antenskega elementa, slika 7.

Slika 7

 

Pritrditev reflektorskega elementa v sponki, slika 8.

Slika 8

 

Sestavljena antena in nosilna konstrukcija, slika 9.

Slika 9

 

Na sliki 10 je antena v akciji, na svojem položaju, usmerjena v mozirske planine, azimut 286°. Od KV antene je odmaknjena cca. 1m (glej vertikalno alu cev….). Ko gledalec od zunaj opazi konstrukcijo na balkonu, le ta ni moteča, antene same pa sploh ne vidi!

Slika 10

 

Med tem sem anteno izdela iz 4mm² bakrene izolirane žice (črne!), slika 11 ki je neprimerno bolj stabilna in je močan veter ne upogiba, kot je prejšnjo izdelano iz aluminija. Za portable delo pa je dovolj dobra tudi aluminjasta – preizkušeno!

Slika 11

 

Zaključek

Z anteno sem po več kot petih mesecih in vremenskih ujmah, zelo zadovoljen. In priporočam nosilno ogrodje iz PVC cevi, ker antena laže »diha«, kadar nam nagaja veter, še posebej je to opazno pri močnih sunkih. Kot že omenjeno, je nepremično usmerjena v  vzhodno pobočje Smrekovca 1577 m.n.m. (to je mimogrede najmlajši vulkan na slovenskem in njegova zemeljska sestava vsebuje precej železa, kar dobro vpliva na refleksijo). Doseg signala mojih UKV postaj se je enormno povečal in razširil. Lahko se poigram celo s QRP, kar z vertikalno anteno ni bilo mogoče v mojem zapletenem, »mikro lokacijskem primeru«.

In tako postavljena Moxon antena je tudi odlična na sprejemu LOE amaterskih satelitov, seveda precej krajši čas, ker je pač negibljiva. Mogoče jo v prihodnosti začasno usmerim navpično navzgor – HI.

 

Obilo veselja ob uporabi 2m Moxon antene vam želim, 73 de Vojko

travnerv@gmail.com

Leave a Reply